Arbeidsbureau voor hoogopgeleide Thuiswerkers

Heel leuk, dat je het Oekraïens perfect beheerst, maar wat kun je ermee? En: interessant zo’n offerte-aanvraag uit Wit-Rusland, maar hoe vind je een vertaler die erop kan reageren?

Ze zijn er wel, maar kunnen elkaar vaak niet vinden: hoger opgeleiden en hun mogelijke opdrachtgevers. Vacaturesites richten zich namelijk vooral op vast werk en dan voor een heel brede groep. De duizenden specialisten die thuiswerker Petra Ukon in haar bestand heeft, vormen een heel ander slag volk: zij zijn op zoek naar kort- of langdurige klussen, meestal voor een bepaald aantal uren en vaak niet met de intentie om bij de opdrachtgever in vaste dienst te treden. Wat zij vooral willen, is vanuit huis blijven werken.

Een groeiende groep werkenden is het filerijden naar kantoor beu of wil het werk met zorgtaken thuis combineren. In eigen tempo, op je eigen tijden en zonder de plicht van een net pak en gladgeschoren kin. Bij een vaste baas kan dat meestal niet, want daar blijft het vaak bij hooguit een dagje telewerken in de week.

Werk is er genoeg voor die freelancende webdesigners, tekstschrijvers, automatiseerders en ontwerpers, maar vanuit de huiskamer blijkt het vaak moeilijk de juiste opdrachtgevers te vinden.

Andersom geldt dat voor de werkgever met gespecialiseerde klussen ook: de juiste vaklieden zijn moeilijk te vinden. Terwijl zelfstandige thuiswerkers juist goedkoper zijn, omdat ze geen dure kantoorruimte nodig hebben, geen vast contract eisen en al helemaal geen lease-auto van de zaak.

Petra Ukon uit Oldenzaal liep al enige tijd rond met het plan om een website op te zetten, waar aanbieders en vragers van gespecialiseerd thuiswerk elkaar zouden kunnen vinden. ’Niet voor het envelopjes plakken, want daar zijn er al genoeg van, maar voor geschoold werk vanaf havo- en mbo-niveau’, zegt ze. ‘In verschillende beroepsgroepen zoals IT’ers of secretaresses bestaan wel bemiddelaars, maar zo’n brede groep bedienen was volgens mij echt een gat in de markt’, weet ze uit haar jarenlange ervaring als hrm-adviseur, consulent bij het CWI en intercedent bij Start.

Nu de economie weer aantrekt, is er veel vraag naar flexibele diensten en durven mensen het volgens haar ook weer aan om voor zichzelf te beginnen, of een dagje minder te gaan werken bij de vaste baas, met de vijfde dag voor hun eigen toko. Ook de slinkende studiebeurzen maken het voor studenten aantrekkelijk op deze manier thuiswerk op niveau te verrichten.

http://www.thuisaanhetwerk.nl

Geen opmerkingen: